Mi a coaching, kinek és mikor hasznos?

A coachingra nem létezik egy egyetemes meghatározás, sokan sokféleképpen definiálták már. Az én szemléltemhez az alábbi meghatározás áll a legközelebb:

“A coaching együttműködésre épülő, megoldás- és eredményközpontú, szisztematikus folyamat, amelyben a coach elősegíti a teljesítmény, az életminőség, az önálló tanulás és a személyiség fejlődését.” (Grant)

A coaching egy személyre szabott fejlesztési módszer, amely egy beszélgetés sorozat keretében zajlik. A coach kérdez, összegez, visszatükröz, kereteket ad a beszélgetésnek. Úton tartja ügyfelét a célok eléréséig. Nem ad tanácsot (kivéve, ha erre kifejezetten meg nem kérik), nem befolyásolja ügyfelét, hanem segíti azt saját válaszának, megoldásának megtalálásában, hiszen csak így érhető el egy erős elköteleződés, felelősségvállalás a coaching folyamat során megalkotott megoldási mód, akcióterv mellett.

A coaching hasznos annak:

  • akinek konkrét céljai vannak és azokat minél előbb el szeretné érni,
  • akinek nincsenek még konkrét céljai, bizonytalan abban, hogy valójában mit is szeretne,
  • aki úgy érzi, hogy “valami” akadályozza céljai elérésében, bármi is legyen az a “valami”,
  • aki valamilyen válaszút előtt áll, de nem biztos benne, hogy merre is menjen,
  • akinek fontos a fejlődés és nagyobb tudatossággal szeretné élni az életét,
  • aki támogatást szeretne ahhoz, hogy egy nehéz helyzetet, kihívást sikeresen megoldjon.

“Eszter stabil és precíz, nyugodt megfontolt tempóban a maga állhatatos módján változást hoz az életedbe - ha te is akarod. Figyel az apró részletekre és jelentős tapasztalatával, éleslátásával segít megtalálni az utadat.”

Somogyi Krisztina, tanácsadó, coach

“Eszter segítségével jobban megismertem önmagamat illetve személyes vezetési stílusomat. Erősségeim tudatában jobban tudok a munkahelyemen érvényesülni és szakmai sikereket elérni.”

Puskás Dóra, Marketing igazgató, Mars Magyarország

Nagy találati pontosságú kérdései rendre önismeretre, mély elgondolkodásokra késztettek, és jól szolgálták, hogy határozottan haladjunk. Emberi érzékenysége nem hagyta elsikkadni a legapróbb részleteket sem, jó ötletei sokszor biztos mentőövet jelentettek a továbblépéshez. Csak ajánlani tudom!”

Képes Tibor, cégvezető Ecomissio Kft.

"Eszter minden alkalommal olyan kérdéseket tett fel, beszélgetést kezdeményezett, aminek köszönhetően önmagam jöttem rá a már-már evidens válaszra. Mindenképpen ajánlom multinacionális cégekhez, vezetők képzésére."

Bonifert Péter, Philip Morris Magyarország Kft. / Nemzetközi márkák termékmenedzser